ПИЛЕ ПО СИРИЙСКИ
Хрумването да изпълним точно тази рецепта беше съвсем спонтанно. Една
неделна вечер, неусетно се оказахме без нищо готово за вечеря. Прегледахме с
Ани набързо хладилника и още с отварянето му, на очи ни набиха едни пилешки
охладени бутчета. Това направо си беше нашият жокер – основен продукт за
вечеря. След като вече бяхме избрали месото, оставаше и да решим с какво и как
да го направим. За кратко прелистихме няколко от книги от нашата готварска
библиотека и се спряхме на една книга с много рецепти от цял свят. Отворихме я
и започнахме да четем раздела за пилешкото месо. Трябваше ни рецепта, която да
едновременно бърза за изпълнение и много проста. Спряхме се на “Пилешко по
сирийски” По ирония на съдбата, точно в този момент, сирийската бежанска криза
в Европа беше в стихията си.
Самата рецепта е наистина проста и адски лесна. В една йенска тава
наредихме пилешките бутчета. Отгоре ги заляхме с една чаша около 200 мл. бяло
вино, сложихме черен пипер и сол, 5-6 зрънца бахар и няколко листенца дафинов
лист. Пуснахме фурната на 200 градуса. Разбъркахме едно кисело мляко и с него
заляхме бутчетата. Количеството на киселото мляко зависи от количеството на
месото. В нашия случай беше разделено на 5 порции.
След като заляхме бутчетата с киселото мляко, поставихме тенджерата в
печката. Пекохме около 40 мин., което се оказа достатъчно време за да приготвим
салата и да сложим масата за вечеря. Тази рецепта освен много бърза и лесна, се
оказа и адски вкусна. За гарнитура използвахме варени картофи с малко масло.
Опитайте!
НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ:
1. Пилешко месо, бутчета, филета или
цяло пиле на парчета;
2. Около 200
милилитра бяло вино;
3. Едно кисело мляко /или около
300-400 мл. в зависимост от количеството месо;
4. 4-5 зрънца
бахар;
5. 4-5 листенца
дафинов лист;
Няма коментари:
Публикуване на коментар