ЗАПЕКАНКА С КАРТОФИ, БЕКОН И ОЩЕ НЕЩО
За да направим това импровизирано ястие, отново бяхме
изправени с Ани пред тежката задача, какво да сътворим, след тежък работен ден
за вечеря. Още по пътя за вкъщи се бяхме сетили за един пушен бекон, който
стоеше в хладилника от много време и покрай него ни дойде идеята да го запечем
с картофки. И така още от влизането вкъщи, измихне набързо няколко големи
картофа и дори без да ги белим метнахме върху решетката за готвене на пара.
Така докато се преобличахме, картофките се бяха приготвили. Запретнахме ръкави
и ги обелихме.
Съвет от мен за тези, които предпочетат този вариант с
беленето след обработка е да ги облеете хубаво със студена вода за да изстинат
малко и да не са толкова парещи. След като обелихме картофите ги нарязахме на
парчета и ги разстелихме в йенска тенджера. Отгоре им на тънки плочки сложихме
малко масло и сол. Тъй като бекона беше слайс, ние само го накъсахме отгоре.
Количеството което сложихме беше на око, но според нашите разбирания на богато.
Нарязахме една глава лук много тънко на полумесеци, след което я разстелихме
отгоре. В подходящ съд разбихме 3 яйца /количеството зависи от големината на
съда/, добавихме 200 мл. течна сметана и около 100 мл. прясно мляко. С
получената смес заляхме хубаво и навсякъде отгоре йенската тенджера и го мушнахме в предварително загрятата фурна
на 200 градуса. Запекохме всичко това за около 30-35 мин., след което отгоре
сложихме настърган кашкавал и поръсихме с риган. Върнахме тавата във фурната за
още около 5 мин. за да се разтопи кашкавала. И така запеканката беше готова, а
ние щастливи с чаша вино в ръка.
НЕОБХОДИМИ
ПРОДУКТИ:
1. 1 килограм картофи;
2. около 300 гр. пушен бекон;
3. 1 глава лук;
4. 200 мл. течна сметана;
5. 3 яйца;
6. 100 мл. прясно мляко;
7. сол, риган на вкус.
Няма коментари:
Публикуване на коментар