неделя, 21 юни 2015 г.

КОЗУНАК СЪС СТАФИДИ И ШОКОЛАД

КОЗУНАК СЪС СТАФИДИ И ШОКОЛАД


По време на великденските празници, винаги съм обичала да гледам баба и мама как приготвят тези сладки изкушения – домашните козунаци. Ароматите се носеха навсякъде из къщи и нямах търпение да дойде празника, за да ги опитам.
Тази година с Ники се заехме с не леката задача да се опитаме да приготвим и ние козунак. Останахме изненадани от прекрасния резултат. Сега ще споделим с Вас стъпка по стъпка как да ги направите домашен козунак с пълнеж от стафиди и тече шоколад.
Рецептата е за 1 кг козунак.
Като за начало трябва да затоплите 200 гр. от прясното мляко почти до завиране.
Втората стъпка е да си отделите 200 гр. от брашното, което трябва да попарите с 150 гр. от врялото мляко и да разбъркате докато се образува рядка каша. Оставете врялата каша да по изстине до температура в която пръста Ви може да изтърпи.
В останалото мляко, което е поизстинало малко се размива маята. Към размитата мая се прибавя брашнената каша заедно с една лъжица захар.
Така приготвената козуначена мая се слага да втаса на топло място.
След като сте оставили маята се заемате с пресяване на останалото брашно в голям съд (купа или тава). След като го пресеете направете в средата кладенче и се изсипват яйцата , които предаврително са разбъркани по отделно – 16 жълтъка и 5 белтъка. В кладенчето се добавя захарта, втасалата козуначена мая, солта и лимонът. Маслото се добавя при месенето.
Започваме да замесваме, от време на време добавяме от разтопеното масло. Месенето продължава докато тестото започне да прави шупли.
След като сме готови със тестото, покриваме съда с кърпа или стреч фолио и го оставяме да втаса на топло място.
Вече втасалото тесто се разпределя на 3 отделни топки , които разточваме леко и слагаме плънката, която сме приготвили предварително като сме настъргали шоколада и сме го слеили със стафидите и настърганата кора от портокал. Завиваме на рула. После трите готови рола се сплитат на плитка и се поставят във формата, в която ще печем козунака, която предварително сме застлали с хартия за печене и леко сме намазнили.
След поставянето във формата, козунака се оставя отново да втаса. Внимавайте да не превтаса и да излезне от формата за печене. Втасалия вече козунак се намазва отгоре с белтък, посипва се със захар и се набождат приготвените бадеми за декорация.
В началото го печете на силна фурна (около 10 – 15 мин.), после допечете на умерена и ще имате прекрасен козунак.

Нужни продукти за 1 кг. козунак :
16 бр. Жълтъка
5 бр. Белтъка
1 бр. Ванилия на прах
½ ч.ч стафиди
200 гр. масло
Щипка сол
200 гр. прясно мляко
1 бр. Мая (купче 1 см / 1 см)
100 гр. обелени бадеми за декорация

Нужни продукти за плънката:
500 гр. стафиди
300 гр. шоколад


Настъргани кори от 2 портокала


Козунак-със-стафиди-и-шоколад-Cake-with-raisins-and-chocolate





Козунак-със-стафиди-и-шоколад-Cake-with-raisins-and-chocolate





Няма коментари:

Публикуване на коментар