неделя, 21 юни 2015 г.

СНЕЖЕН СЛАДКИШ СЪС СУШЕНИ ПЛОДОВЕ

СНЕЖЕН СЛАДКИШ СЪС СУШЕНИ ПЛОДОВЕ



Никой празник не минава без сладко изкушение. За новогодишните празници с Ники решихме да направим един тематичен сладкиш със сушени плодове и да го декорираме като снежна топка с ягоди.
За рецептата трябва да си подготвите 23 см форма за сладкиш или тава. Отдолу е препоръчително да сложите кухненска хартия, за да Ви е по лесно после да извадите сладкиша от формата. Трика, който ние използваме за да застелем по добре хартията върху всякакви повърхности е да я намачкате на топка и след това да я разстелете.
Следващата стъпка е да си подготвите  всички съставки за блата. Нарежете бадемите на ситно. Смесете всички сухите плодове, ядки , лимоновата и портокаловата кора в малка тенджерка. Добавете половината от ликьора към тях и оставете да престоят за час.
След това затоплете фурната на 180 градуса.
Вземете купа и смесете маслото със захарта и започнете да бъркате докато се получи пухкав и гладък крем, тогава добавете яйцата едно по едно като не спирате да бъркате.
В друга купа смесете всички сухи съставки – брашното, бакплувера и канелата и леко разбъркайте.
След това със супена лъжица започнете да добавяте към вече получилата се пухкава яйчена смес сухите съставки, докато се получи хомогенна смес. Към готовата смес добавете сухите плодове натопени в ликьора
Намалете вече загрялата се фурна на 160 градуса. Изсипете готовата смес във формата за печене , сложете я във фурната и печете около два часа. Проверявайте със шиш кога се е изпекъл сладкиша.
След като извадите кейка от фурната, вземете една вилица и започнете да го дупчите отгоре, след което изсипете отгоре останалия ликьор.
Оставете сладкиша да изстине , преди да го декорирате с глазурата.

След като сладкиша изстине, започнете подготовката на пухкавата бяла глазура.
Разбъркайте захарта, белтъците, водата и лимонтузуто в голяма тежка тенджера и започнете да го затопляте на ниска температура (може и на водна баня в къкреща вода).
Докато се затопля започнете да го бъркате с миксер на ниска скорост в продължение на една минута. Продължавайте да биете сместа докато се загрее достатъчно (около 70 градуса). След това пресипете в голяма купа и добавете ванилията. Започнете да разбивате на висока скорост, докато започнат да се получават твърди връхчета.
Нанесете върху кейка готовата смес за оформянето на големи вълни. Декорирайте отгоре с ягоди.

Нужни продукти за сладкиша:

225 г. Масло
115 г. Сушени боровинки
55 г. Обелени бадеми
350 г. Стафиди
350 г. Френско грозде
350 г. Сушени плодове по избор (аз добавих ананас, манго и банан)
55 г. Орехи
Настъргана или нарязана на лентички кора на 1 лимон
Настъргана или нарязана на лентички кора на 1 портокал
5 лъжици амарето (може и друг вид алкохол като ром, коняк и др.)
225 г. Кафява захар
6 бр. Яйца
1 ½  ч.л. бакплувер
1 ч.л. канела
280 г. Брашно

Нужни продукти за глазурата:

1 ½ ч.ч. захар
2 бр. Яйчени белтъка
1/3 ч.ч. вода
1/4 ч.ч. лимонтузу
1 ч.л. ванилова есенция


1/3 кг. ягоди


Снежен-сладкиш-със-сушени-плодове-Snow-cake






Снежен-сладкиш-със-сушени-плодове-Snow-cake



1 коментар:

  1. отличный рецепт богатый торт со взбитыми сливками, Приветствия

    ОтговорИзтриване