сряда, 15 април 2015 г.

ПАЙ СЪС СПАНАК И ИЗВАРА

 ПАЯ СЪС СПАНАК И ИЗВАРА - ОТ ПЕКАРНАТА НА НИКИ....




           Идеята за този пай отново се роди съвсем спонтанно и дори звучи малко налудничаво... При приготвянето на този пай, аз по скоро бях наблюдаващия дегустатор, от колкото участник. Ани го замисли в движение и набързо.... Ангажиментите ни напоследък ни карат да търсим по бързи решения за приготвяне, които същевременно  да са доста простички....При едно от посещенията ни в един от големите хипермаркети на Ани и се усмихна късмета и най накрая се сдоби с формичка за пай. Поради желанието ни да стане по-бързо всичко взехме и готово бутер тесто. След като тя видя формичката и я сложихме в количката, набързо се досети,че в хладилника имаме пресен спанак, който дори за наш късмет вече беше минал през едно бързо варене....                    Така,че всичко беше подготвено и можехме да започнем с приготвянето на пая почти веднага след като се приберем.... Решихме да го направим с извара,че да е една идея по малко калоричен.... и така потеглихме към вкъщи готови да се впуснем в поредното ни кулинарно приключение надявайки се на сполучлив завършек... Аз естествено се шегувах в мой стил,че скоро Рудолф пасти ще яде пред нас...
След като се прибрахме Ани се захвана с пая, а аз се бях превърнал в една мини поточна линия, да и подавам нещата, които и трябваха от хладилника. Сложи спанака в една купа, прибави едно пакетче извара, сложихме малко крема сирене и две яйца. Всичко това започна да бърка хубаво докато се получи хомогенна смес. Спанака много хубаво се бе объркал с изварата....
           Измихме си формичката, подсушихме я набързо... През това време листа с готовото бутер тесто вече се беше размразило и готово за ползване... Разстелихме тестото, поръсихме го леко с брашно и го разточихме. На мазнихме формичката с малко масло и я покрихме с бутер тестото. Ани лекичко отстрани частите от него, които идваха в повече, като остави по съвсем мъничко да стърчи отстрани, за да го подвие с него. Изсипахме плънката във готовото гнездо и я разстелихме навсякъде.... От остатъците на бутер тестото направихме топче, което отново разточихме с брашно... този път се стараехме да го разточим така,че да е в продълговата форма, както и тестото да остане малко по дебеличко, за да можем да го нарежем на лентички които да сложим отгоре....
          След като го бяхме разточили и нарязали на лентички, започнахме да поставяме лентичките отгоре, като между лентичките оставяхме разстояние за да се вижда плънката на пая, Ани ги завърташе така,че да имат вид на спирали... Накрая зави  и аванса, който си бяхме оставили отстрани върху лентичките и пая бе готов за печене.Сложихме го във фурната, която бяхме загрели предварително на  200 градуса.
         След около 30-35 мин, имахме страхотен пай, който нямахме търпение да опитаме. Аромата който се носеше сам по себе си говореше за това какво малко кулинарно изкушение забъркахме с толкова малко усилия... Познайте дали нещо остана от него за другия ден.... 
Необходимите продукти за този пай са

бутер тесто, извара около 300-400 грама, спанак 250-300 грама, 2 яйца, малко крема сирене.... всеки може да добави каквото му душа иска :)







Пай-със-спанак-и-извара-Spinach-pie




Няма коментари:

Публикуване на коментар