сряда, 15 април 2015 г.

СУФЛЕ ОТ БРОКОЛИ

Суфле от броколи и кашкавал и още нещо....




            За пореден път се убедих,че не е важно да плануваш много за да си те случи нещо хубаво, понякога чисто импулсивно и без много умисъл то просто се случва... Такава е и историята с днешния опит в лабораторията. Казвам опит защото се получи нещо съвсем различно от това което беше на картинката,но пък си беше страхотно вкусно  и свърши...
          Този път противно на другите опити, идеята за този се роди не прибирайки се от работа, а отивайки. В този ден с Ани бяхме с различни коли, карайки заедно по пътя... всеки към своя офис. Ани спря да зареди на една бензиностанция, а аз кавалерски я изчаках за да продължим пътя си заедно, а аз да и правя маймунски физиономии в огледалото за обратно виждане и т.н.              След като  потеглихме тя ми показа на прозореца си някаква книжка смеейки се... На следващия светофар спряхме един до друг при което аз не се поколебах да сляза и да отида до нейната кола. Тогава видях заглавната страница на книжката на която пишеше “Суфле от броколи и четири вида сирене”... След като Ани ми подаде книжката, получи една бърза целувка и потеглихме... Тя много обича броколи и затова нямаше как да не пробваме тази рецепта, която в последствие се превърна в наша интерпретация... И така работния ден мина бързо, всеки минал през ангажиментите си и се прибирахме... По пътя преглеждайки необходимите продукти, установихме,че имаме абсолютно всичко и се прибрахме за да започнем поредното приключение в лабораторията....
           Всичко започна със слагането на замразените броколи в тенджерата върху решетката за готвене на пара.. и ги оставихме да си се размразяват на спокойствие. Започнахме да вадим кашкавалчетата... от тук започнаха и нашите подобрения в рецептата, а именно кашкавалчетата, които имахме в хладилника.... обикновен кашкавал, чедър, синьо сирене и пармезан... с тях решихме да изпълним рецептата...
           След около 10 мин броколите вече бяха готови, изстудени и попаднаха под ножа на пасатора. Много бързо се превърнаха в зеленикава паста, която да чака реда си в приготовлението. Сложихме един тиган на котлона, набързо отделихме жълтъците от белтъците на три яйца и пуснахме котлона. В тигана сложихме млякото, брашното и маслото, а аз поех отговорната задача да бъркам постоянно цялата тази смес на умерена температура... Имах чувството,че приличам на пералня, която изпълнява най дългата си програма, докато съставките минат в кремо образно състояние... а всъщност бяха минали едва 2-3 минутки...
          Ани добави сиренцата,трите белтъка и броколите,  а аз продължих с бъркането... стори ми се цяла вечност... През това време тя бе загряла фурната на около 200 градуса и подсмихвайки ми се прибави и разбитите на сняг белтъци... тук имахме поредната импровизация... трябваше в тавичката да сложим белтъците и броколите и да разбъркаме леко за да стане на ивици, но аз нали бях иззел функцията на перка за електричество и похабих цветния ефект.... 
           Изсипахме цялата смес в една тавичка и бум във фурната.... Можеше да сложим и малко от настъргания пармезан отгоре, но.... кой да се сети. Пекохме около 40-тина минути и може би трябваше една идея по-рано да го извадим, но пък така имаше страхотна коричка....
Времето за приготвянето на суфлето с печенето е около час, час и петнадесет минути. За приготвянето му са необходими: 
500 гр. броколи/може да са замразени/, по 25-30 грама от различните видове кашкавалчета или сиренца /ние по скоро на око ги слагахме/, 1 и ½ с.л. краве масло, 1 с.л. краве масло, 150 мл. краве мляко, 3 яйца... солта не я споменавам защото тя е дежурна и се слага според вкуса на всеки...           
Поляхме добре суфлето с малко бяло вино и сода или друго яче казано шприц и смятахме,че отново сме покорили нов кулинарен връх... В следващата статия ще разкрия и каква беше салата, ако мога така да кажа, която предхождаше суфлето... ;) 


Суфле-от-броколи-Broccoli-souffle


Няма коментари:

Публикуване на коментар