четвъртък, 2 април 2020 г.

СЛАДКИШ С БАДЕМИ - ТАРАЙОНЕ В КОШНИЧКА

Сладкиш с бадеми - тарайоне в кошничка


Здравейте,

Днес ще Ви представя една рецепта, която изнамерих от купчината кулинарни книги, които закупих от битака за стотинки. Рецептата е малко променена, защото така на мен ми хареса повече.
Опитайте няма да сгрешите. 



Начин на приготвяне:

Ще започнем нашето сладко изкушение с тарайонето. Сложете в купата на миксера брашното, млякото и захарта. Бъркайте на ниска степен докато захарта се разтвори. Прецедете сместа в една касерола и добавете към нея бадемовия ликьор.  Поставете на котлона на средна температура и бъркайте, докато сместа се сгъсти – малко.

Започнете да пълните предварително намаслените рингове със сместа. След като сте разпределили сместа по равно оставете първия блат на сладкиша да се изстине за 10 минути в хладилника. Следващата стъпка е да смелите бадемите. Извадете сладкиша от хладилника и започнете да разпределяте по равно в ринговете смелените бадеми.  Започнете да правите последния блат  .

Разбийте четири жълтъка със пудрата захар. Допълнете ринговете и сложете да печете в предварително загрята фурна за 20 минути на 100 градуса.
Докато се пече сладкиша е време да започнете с кошничката. В купата на миксера смесете кората на 1 лимон, брашното, солта, захарта, маслото, яйцето и 2-3 супени лъжици вода. И пуснете миксера да си свърши работата. Крайния резултат трябва да е хубаво меко маслено тесто.

Извадете от купата тестото, оформете хубава топка, завийте го в стреч фолио и го оставете в хладилника за 30 минути.

След като сте извадили вече опечения сладкиш и сте го оставили да се охлажда , извадете от хладилника тестото и го разделете на четири по малки топчета. Разточете всяко едно от тях и хубаво притиснете във вече намаслените формички. Трябва да го разточите на много тънко, защото иначе се получава дебела кошничка и твърда за преглъщане. Надупчете дъното със вилица и дървен шиш и поставете отгоре Вашата тежест за печене на пайове. Аз използвам боб. Печете 30 мин.
След като извадите формичките оставете да се охладят и вече можете да сглобите десерта и да го декорирате по Ваш вкус.


НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ ЗА ТАРАЙОНЕ:


  • 70 гр. Брашно
  • 50 гр. Захар
  • 500 мл мляко
  • 10 мл бадемов ликьор
  • 1 ч.л. олио
  • 100 гр. Бадеми
  • 4 бр. яйца /отделени жълтъци и белтъци/
  • 50 гр – пудра захар


НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ ЗА КОШНИЧКАТА

  • 1бр лимон
  • 250 гр брашно
  • Шипка сол
  • 3 с. л. захар
  • 125 гр. Масло
  • 1 яйце
  • Мазнина за формата






Няма коментари:

Публикуване на коментар