Сладкиш с бадеми - тарайоне в кошничка
Днес ще Ви представя една рецепта, която изнамерих от купчината кулинарни книги, които закупих от битака за стотинки. Рецептата е малко променена, защото така на мен ми хареса повече.
Опитайте няма да сгрешите.
Начин на приготвяне:
Ще започнем
нашето сладко изкушение с тарайонето. Сложете в купата на миксера брашното,
млякото и захарта. Бъркайте на ниска степен докато захарта се разтвори. Прецедете
сместа в една касерола и добавете към нея бадемовия ликьор. Поставете на котлона на средна температура и
бъркайте, докато сместа се сгъсти – малко.
Започнете да
пълните предварително намаслените рингове със сместа. След като сте разпределили
сместа по равно оставете първия блат на сладкиша да се изстине за 10 минути в
хладилника. Следващата стъпка е да смелите бадемите. Извадете сладкиша от
хладилника и започнете да разпределяте по равно в ринговете смелените
бадеми. Започнете да правите последния
блат .
Разбийте четири
жълтъка със пудрата захар. Допълнете ринговете и сложете да печете в
предварително загрята фурна за 20 минути на 100 градуса.
Докато се пече
сладкиша е време да започнете с кошничката. В купата на миксера смесете кората
на 1 лимон, брашното, солта, захарта, маслото, яйцето и 2-3 супени лъжици вода.
И пуснете миксера да си свърши работата. Крайния резултат трябва да е хубаво
меко маслено тесто.
Извадете от
купата тестото, оформете хубава топка, завийте го в стреч фолио и го оставете в
хладилника за 30 минути.
След като сте
извадили вече опечения сладкиш и сте го оставили да се охлажда , извадете от
хладилника тестото и го разделете на четири по малки топчета. Разточете всяко
едно от тях и хубаво притиснете във вече намаслените формички. Трябва да го разточите на много тънко, защото иначе се получава дебела кошничка и твърда за преглъщане. Надупчете дъното
със вилица и дървен шиш и поставете отгоре Вашата тежест за печене на пайове.
Аз използвам боб. Печете 30 мин.
След като
извадите формичките оставете да се охладят и вече можете да сглобите десерта и
да го декорирате по Ваш вкус.
НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ ЗА ТАРАЙОНЕ:
- 70 гр. Брашно
- 50 гр. Захар
- 500 мл мляко
- 10 мл бадемов ликьор
- 1 ч.л. олио
- 100 гр. Бадеми
- 4 бр. яйца /отделени жълтъци и белтъци/
- 50 гр – пудра захар
НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ ЗА КОШНИЧКАТА
- 1бр лимон
- 250 гр брашно
- Шипка сол
- 3 с. л. захар
- 125 гр. Масло
- 1 яйце
- Мазнина за формата
Няма коментари:
Публикуване на коментар