Сладкиш с ананас и боровинки
Отдаван не бях имала време за прекрасното хоби , което ме разтоварваше от напрегнатото ежедневие. Днес след близо година на въздържание, реших пак да си създам тази положителна емоция, която е способна да ми достави радост и усещане за щастие. Днес ще Ви представя сладкиш с ананас и боровинки. Рецептата не е сложна /щом съм се справила аз/, но пък резултата е много вкусен.
Ето и начина на приготвяне:
Първо започваме с направата на тестото.
За него в
купата на миксера смесете кората на 1 лимон, брашното, солта, захарта, маслото,
яйцето и 2-3 супени лъжици вода. Пуснете миксера да си свърши работата. Крайния
резултат трябва да е хубаво ронливо меко маслено тесто.
Извадете от
купата тестото, оформете хубава топка, завийте го в стреч фолио и я оставете в
хладилника за 30 минути.
Докато чакате да
се стане по твърдо тестото , можете да сложите сушените боровинки в малка
тенджера заедно с една чаша вода на котлона на средна температура. По този
начин ще получите тип сладко без захар за глазурата. Махате сладкото от
котлона, когато започне да прави черта или когато водата се е изпарила.
След като се
охлади тестото внимателно се разточва и се полага в тавичка с диаметър 23-26
см. Нежно отгоре се слага хартия за печене, върху която се изсипват тежестите,
които да не позволят на тестото да набъбне. Аз използвам зрял боб. Печете 25-30
минути на 180 градуса с вентилатор.
След като сте
изпекли блата, изваждате го от фурната и го оставяте настрана да изстине.
Докато изстива , вие си направете плънката. В купата на миксера сложете двете
яйца, захарта, битата сметана и ванилията. Пуснете миксера на средна скорост.
Готовата смес се
изсипва върху изстиналия блат и отново го връщате във фурната за 25 минути на
180 градуса със вентилатор.
Между временно подсушете
резените ананас и смесете сока от консервата с желатина. Направете желатина
според упътването на опаковката.
Сладкиша се
изважда от фурната и се оставя да изстине. След като е изстинал се подреждат
плодовете и сладкото от боровинки и се залива със желатина. Отстрани на
сладкиша веднага се ръсят орехите.
НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ ЗА ТЕСТОТО:
- 1 бр. лимон
- 250 гр брашно
- Шипка сол
- 3 с. л. захар
- 125 гр. Масло
- 1 бр. яйце
- Мазнина за формата
НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ ЗА ГЛАЗУРАТА:
- 1 бр. жълтък
- 1 ч.л. есенция от ванилия
- 2 бр. яйца
- 75 гр. захар
- 125 гр. Бита сметана
- 1 консерва компот от ананас с цели резени
- 100 гр. Сушени боровинки
- 30 гр. Счукани орехи
- Мазнина за формата
Няма коментари:
Публикуване на коментар