петък, 5 юни 2015 г.

ПАТЛАДЖАН КЕБАП

ПАТЛАДЖАН КЕБАП – ИЛИ ЕКСПЕРИМЕНТ С ТУРСКИ ПРИВКУС



След като отново бяхме пред дилема какво да приготвим за вечеря се разтърсихме из една от многото ни готварски книги. Спряхме се на една леко екзотична на вид, но и същевременно много проста рецепта – турският „Патладжан кебап“. Имаше няколко различни вида на приготвяне било то на фурна, било то нанизан на шиш и на скара... Спряхме се на варианта с фурната...
След като бяхме купили през деня патладжаните и каймата, които са основните съставки на този кебап се заехме с неговото приготвяне. Избирайте ако имате възможност по издължени патладжани за да се получат по-красиви кебапи. Обелете патладжана, ако е от черните, като му оставите една широка лента от кората, след което го поставете във вода за по около половин един час. Това се прави с цел за да се премахне горчивината от него.
Докато патладжана кисне във вода е моментът да смесим каймата с подправките. Бяхме взели смесена кайма свинско и телешко. Нарязахме на ситно магданоз, добавихме ситно нарязан лук, чубрица, кимион, черен пипер и сол.
След като сте отцедили патладжаните от водата правите процепи на равни разстояния в тях. От каймата се правят малки кюфтенца, които се сплескват и се поставят в процепите на патладжана. Поръсвате леко със сол, за да може патладжаните да пуснат сокче и да не се налага от вода в тавата. След като сте поставили всички кюфтенца в патладжаните ги поставяте в подходяща за печене тава. Тавата съвсем леко се намазнява, колкото за идеята както се казва. Поставяте кебапите в предварително загрята фурна на 180 градуса, като постилате фолио за печене отгоре. Пекат се около 35-40 мин. след, което фолиото се отстранява и се подреждат шайби домати и се пече още 10-15 минути.

Продуктите които употребихме за това привидно просто ястие са:

1. Смесена кайма около килограм;
2. Няколко стръка магданоз;
3. Една глава кромит лук;
4. Подправки: черен пипер, сол, кимион, риган, чубрица;
5. И разбира се не на последно място патладжаните. Всичко зависи от големината им. В нашия случай бяха два големи, които бяха достатъчни за да запълнят тавата.

Получи се страхотна вечеря, от която всички останаха доволни, а в края и тавата беше празна J

Патладжан-кебап-Eggplant-kebab


Патладжан-кебап-Eggplant-kebab

Няма коментари:

Публикуване на коментар