петък, 5 юни 2015 г.

ПАТЛАДЖАН КЕБАП

ПАТЛАДЖАН КЕБАП – ИЛИ ЕКСПЕРИМЕНТ С ТУРСКИ ПРИВКУССлед като отново бяхме пред дилема какво да приготвим за вечеря се разтърсихме из една от многото ни готварски книги. Спряхме се на една леко екзотична на вид, но и същевременно много проста рецепта – турският „Патладжан кебап“. Имаше няколко различни вида на приготвяне било то на фурна, било то нанизан на шиш и на скара... Спряхме се на варианта с фурната...
След като бяхме купили през деня патладжаните и каймата, които са основните съставки на този кебап се заехме с неговото приготвяне. Избирайте ако имате възможност по издължени патладжани за да се получат по-красиви кебапи. Обелете патладжана, ако е от черните, като му оставите една широка лента от кората, след което го поставете във вода за по около половин един час. Това се прави с цел за да се премахне горчивината от него.
Докато патладжана кисне във вода е моментът да смесим каймата с подправките. Бяхме взели смесена кайма свинско и телешко. Нарязахме на ситно магданоз, добавихме ситно нарязан лук, чубрица, кимион, черен пипер и сол.
След като сте отцедили патладжаните от водата правите процепи на равни разстояния в тях. От каймата се правят малки кюфтенца, които се сплескват и се поставят в процепите на патладжана. Поръсвате леко със сол, за да може патладжаните да пуснат сокче и да не се налага от вода в тавата. След като сте поставили всички кюфтенца в патладжаните ги поставяте в подходяща за печене тава. Тавата съвсем леко се намазнява, колкото за идеята както се казва. Поставяте кебапите в предварително загрята фурна на 180 градуса, като постилате фолио за печене отгоре. Пекат се около 35-40 мин. след, което фолиото се отстранява и се подреждат шайби домати и се пече още 10-15 минути.

Продуктите които употребихме за това привидно просто ястие са:

1. Смесена кайма около килограм;
2. Няколко стръка магданоз;
3. Една глава кромит лук;
4. Подправки: черен пипер, сол, кимион, риган, чубрица;
5. И разбира се не на последно място патладжаните. Всичко зависи от големината им. В нашия случай бяха два големи, които бяха достатъчни за да запълнят тавата.

Получи се страхотна вечеря, от която всички останаха доволни, а в края и тавата беше празна J

Патладжан-кебап-Eggplant-kebab


Патладжан-кебап-Eggplant-kebab

Няма коментари:

Публикуване на коментар