сряда, 15 април 2015 г.

ПАНЕТОНЕ ЦУКОТО

Панетоне цукото - Сладък полъх от Тоскана




                  Като приготвихме салатка, разядка и предястие, защо да не приготвим и един десерт, който признавам си с най-голяма охота похапнахме с Ани и нашето семейство.... Идеята за това “Панетоне цукото” дойде в един неделен следобед зяпайки един канал по който даваха предаване, което наподобява кулинарен пътепис...
             Както може би се досещате по името рецептата е от италианската кухня и по специално от тосканската. Плени ни това,че е много лесна за изпълнение, както и като време за да бъде приготвена т.н. торта... Казахме си след края на предаването,че ще опитаме да я приготвим през следващия уикенд и уж всичко свърши до тук... Но на следващия ден Ани реши да ме изненада с нещичко за обяд, но изненадата не беше само това. Тя беше взела и едно Панетоне (признавам, че много обичам този “италиански козунак” както аз му казвам), заедно с  две кутии маскарпоне, което веднага ми подсказа,че няма да чакаме до уикенда, а още днес ще направим това сладко изкушение. След края на работния ден минахме да вземем още няколко дребни неща, които ни трябваха за тортата, а и не само за нея...все пак в който и магазин да ни пуснат нас двамата с нея винаги ще има какво да си купим извън това, което ни трябва... И така се прибрахме за да се впуснем в поредното кулинарно приключение, като този път в моята лаборатория главното действащо лице се оказа Ани, а аз играх ролята на неин помощник...
           Ние  естествено прибавихме нещо от себе си, заменихме друго с аналог, но смея да твърдя,че резултата беше особено впечатляващ и вкусен. Извадихме Панетонето от кутията и започнахме с разопаковането му от фолио и хартия... Тук е момента да кажа,че трябва много хубаво да се внимава в махането на хартията, защото се къса и може да остане и незабелязано да се промъкне във вкусната торта... След като вмятам подобно нещо се досещате какво се е случило...за наш късмет беше съвсем малко и не помрачи по никакъв начин  вкуса, който оставяше тортата...
          Избрахме си една купа за миксер, която щеше да ни служи за форма и я застлахме отвътре цялата със домакинско стреч фолио. След това нарязахме панетонето на филийки с част от които покрихме дъното и стените на купата. Сега дойде ред на едната кутия с маскарпоне... след като я отворихме и изсипахме съдържанието и в една купа. Прибавихме половината от сушените плодове, половината от натуралния шоколад и половината от филираните бадеми и половината от захарта. Ние решихме да използваме фруктова захар. Ани се зае с бъркането на тази смес, а аз естествено поех отговорната задача да отворя десертното вино, да отмеря количеството, което ни трябва... да го изравня с някоя и друга глътка т.к. беше повече от необходимото и да започна с нанасянето на виното.... Нанасях го със силиконова четчица върху нареденото пенетоне в купата... Хубаво трябва да се напоят стените и дъното... През това време, Ани вече бе приключила с първия крем и го изсипахме в купата. Избрахме едно по дебело парче от нарязаното панетоне, пригладихме крема хубаво и го сложихме така,че да го покрие... Аз се заех отново да напоявам, тази импровизирана преграда между кремовете, с вино,  а Ани започна втория крем. Различното при него в сравнение в първия беше това,че се слага и какао... Бързо бе готов и той, а какаото му бе придало страхотен кафеникав цвят. Изсипахме го и него, като аз не пропуснах да натопя едно пръстче в него и да го опитам... Беше наистина страхотен на вкус. Разнесохме и втория крем, пригладихме и него, след което сложихме отгоре още панетоне за да го покрием и да стане като капаче. Филийките Панетоне, които бях нарязал не бяха много дебели  и така, останаха и няколко за директна консумация след приготвянето на тортата... Намазахме капачето с вино и  го завихме и него с фолиото. Накрая сложихме отгоре една чиния, вие можете да сложите  каквото Ви хрумне, просто трябва да е тежко нещо за да може да притиска и хоп тортата в хладилника за да се стегне... Колкото и да е бърза тортата, тъжното беше, че трябва да изчакаме поне 6ч., а в нашия случай си се оказваше направо за следващата вечер, но повярвайте ми чакането си заслужаваше...  
             На следващия ден нямахме търпение да опитаме това наше сладко творение. След като я извадихме от хладилника, махнахме чинията, с която бяхме подпряли отгоре, и отстранихме фолиото от дъното. Сложихме една голяма чиния за торти и обърнахме цялата купа. Отстранихме фолиото, което бе по стените на тортата и поръсихме с какао отгоре.Тортата бе станала страхотно вкусна и задоволяваща глада за сладко, а същевременно и не беше тежка...

                Времето за приготвяне на тортата е около 15-тина мин, необходимите продукти за нея са: 
един килограм маскарпоне или рикота ( оригиналната рецепта е с рикота, но преспокойно може да се замени с маскарпоне), 140 гр. Захар ( ние не се поколебахме да сложим фруктова), захаросани цитрусови плодове (лимони и портокали) около 70 гр ., като ние решихме да експериментираме и вместо тях сложихме стафиди, сушена папая, около 40-50 гр. филирани бадеми, 50гр. натурален шоколад, 1 супена лъжица какао, 175 мл. сладко десертно вино и не на последно място едно Панетоне...

Панетоне-Цукото-Panetone-Tsukoto





Панетоне-Цукото-Panetone-Tsukoto

Няма коментари:

Публикуване на коментар