сряда, 15 април 2015 г.

ХУМУС

Хумус - страхотната разядка...


След като отмина еуфорията от първата публикация, а вкуса от гъбките с какво ли не, вече бе останал в историята дойде ред и на новото предизвикателство. Този път идеята за него се роди в един от кварталните магазини, от които пазаруваме и съвсем случайно попаднахме на щанда с консерви, където най-долу, но на видно място беше останала една консерва с нахут. Дойде ни блестящата идея да си направим Хумус, за който ни трябваше и тахан… За късмет имаше и бурканчета с тахан… Съвет от мен е все пак, ако не искате да правите всеки ден Хумус, или да държите поредното бурканче стоящо с месеци в хладилника, да вземете най-малкото като количество. За нашия експеримент-рецепта ни трябват точно 2 супени лъжици…
И така след като минахме през момента с мигновеното решение,  гордо се прибрахме вкъщи за да си приготвим тази вкусна разядка… 
Бързо сложих готварската престилка, която ми е подарък от Ани, прегледах за всеки случай някоя и друга рецепта за Хумус и започнахме.. Общо взето всеки си прави собствена интерпретация, но основните съставки са едни и същи... нахут, тахан, лимон, чесън и подправки...
И така изсипахме кутията с готовия нахут в блендера, но се оказа,че той е прекалено малък за да събере всичко необходимо и минахме на вариант Б... пасатор....  След като изсипахме нахута от кутията, две лъжички тахан, дойде ред и на малко кисело мляко.... И дойде онова “ОПАААААА”.... в хладилника се оказа,че нямаме мляко..... Вече се виждах как тръгвам с престилката към магазина, когато се роди идеята за импровизация в главата на Ани.... а именно да сложим малко сметана.... сложихме две лъжички сметана. Оказа се,че сметаната помогна и сгъстяването на цялата смес по-късно стана почти мигновено дори и без престой в хладилника.... Обелих 2-3 малки скилидки чесън, които сложихме, малко зехтин, сок  от един лимон и започнахме бъркането с пасатора.... Бъркайте докато се получи гъста хомогенна смес. Слагате малко сол и пипер... Тук е момента да вметна,че трябва пасирането да обхваща цялата купа, в която се разбива сместа, защото иначе рискувате да се случи нещо както ни се случи на Нас... остана една почти цяла не разбита скилидка чесън... Познайте на кого точно се падна тази скилидка... и кой за една бройка щеше да спи на друго място, а  не в леглото до Ани... J
След като пасирането приключи, може да преместите сместа в друг съд, да украсите с копър, пиперче някакво или каквото Ви дойде на ум, дори и да залеете с малко зехтин цялата смес. Препоръчвам за тази разядка някоя и друга препечена филийка... Става фантастично и същевременно много вкусно.
Цялата процедура по приготвянето трае около 30-тина минути, като необходимите продукти са... кутия нахут около 350 гр., две лъжички тахан, сок от един лимон, две – три лъжички зехтин, две лъжички сметана, няколко скилидки чесън, малко пипер и копър за декорация.... За да спазим протокола все пак и нещо за преглъщане трябва да има... та малко ледена ракийка, водка.... или пък бяло вино, биха завършили картинката....

Хумус-Humus


Няма коментари:

Публикуване на коментар