неделя, 23 октомври 2016 г.

ПЕСТО ДЖЕНОВЕЗЕ

ПЕСТО ДЖЕНОВЕЗЕ

            Много от Вас, сигурно са правили песто дженовезе, но ние решихме да споделим с Вас и нашата интерпретация. За да се решим да го направим, причината беше пресния босилек, който отглеждаме вкъщи.  Няма нищо по хубаво от това да отглеждаш сам подправките, които да използваш в кулинарните си опити и експерименти, така усещането от всичко това, което правиш, е че създаваш нещо наистина живо. И така, обрахме листата на босилека и бяхме изправени пред дилемата да го изсушим или да направим нещо от него. И понеже ние пък не бяхме опитвали сами да си направим песто, точно това надделя и ни поблазни.
            Уж много листа и дори се чудихме какво ще ги правим толкова, пък като ги претеглихме се оказаха около 80-90 грама. В хладилника по една или друга причина почти винаги имаме пармезан, така, че осигурихме и втората най важна съставка. Следващия продукт, от който се нуждаехме е кедрови ядки. Тук обаче дойде, моментът на нашата импровизация. Всеки уважаващ себе си кулинар, трябва да даде щипка от себе си, за да носи кулинарния му експеримент неговия вкус. Решихме вместо кедрови ядки да сложим натрошени сурови бадеми. Сложихме в блендера, целите бадеми, след което ги натрошихме. Добавихме към тях босилека, пармезана /около 70-80 гр./ и половин чаена чаша зехтин. Блендера свърши останалата работа. След като всичко се смеси достатъчно добре опитахме.... Тогава дойде момента да добавим още лъжичка сол и 1-2 супени лъжици зехтин. Така нашето песто Дженовезе придоби завършен вид и вкус, след което попадна в едно бурканче, в нашия хладилник. Смея да твърдя, че освен много вкусно то се оказа и много трайно и в момента в който обирахме и последните части от него то притежаваше все същите вкусови качества като в началото....

НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ:

1.                  Около 100 гр. Листа от пресен босилек;
2.                  2-3 лъжици сурови бадеми;
3.                  ½ ч.чаша зехтин;
4.                  70-80 гр. Пармезан;
5.                  Сол на вкус .



Genovese-sauce-Песто-Дженовезе


Няма коментари:

Публикуване на коментар