събота, 21 ноември 2015 г.

БРУСКЕТИ С НАХУТ

БРУСКЕТИ С НАХУТ


Ние с Ани, винаги сме обичали да правим тематични вечери, на определен вид кухня , така стана и тази вечер. Този път се бяхме спрели на италианска вечеря.Разбира се няма нищо случайно, защото предния ден бяхме напазарували пасти, спагети, талиателе и прочее вкуснотии, макар те да не се предмет на тази статия.
За антипасти решихме да направим брускети с нахут . Една на много проста рецепта и същевременно страшно вкусна, която заимствах от една от множеството ни готварски книги.
За брускетите обикновено се използва стар хляб, но т.к. при нас нямаше такъв използвахме току що  изпечени и купени пълнозърнести франзели. Количеството им зависи от потреблените на домакинството Ви. И така нарязахме франзелите на колелца, не много дебели. Пуснахме фурната на горно и долно печене на 200 градуса. Докато фурната се загрее, постелихме хартия за печене в една тава, подредихме колелцата от франзелите отгоре и със силиконова четчица ги намазахме със зехтин от горната им страна. Ако не разполагате с такава четчица, можете да ги зелеете съвсем лекичко. След това сложихме тавата в печката и дойде време да се захванем с т.н. плънка. Използвахме готов, сварен нахут от консерва, т.к. ако си го приготвяхме сами, подготовката щеше да отнеме много време. Изсипахме консервата нахут в купата. По рецептата, която използвахме, нахута трябваше да се намачка с вилица. Опитахме и макар, да беше перфектно приготвен трудно се мачкаше. Тогава ни осени идеята, да го пасираме и да стане на паста. Както се казва и ние да пречупим рецептата през нашата си призма и да дадем нещо от нас. Пасаторът си свърши работата за секунди, след, което към пастата добавихме няколко лъжици зехтин, сока на един голям лимон и няколко скилидки чесън. Съвет от мен е че трябва да внимавате със сока от лимона и големината му. Затова просто прибавяте по малко докато постигнете желания вкус.
Докато правите всички тези процедури, не забравяйте тавата с хлебчетата във фурната и е хубаво да и хвърляте по едно око. Ако хлебчетата са белички , ще придобият лек златист цвят, а в нашия случай до хрупкавост. Трябваха ни около 12-15 мин. до пълна готовност. След като ги извадихме от фурната ги намазахме с току що приготвената паста от нахут. За да придобият завършен вид и вкус, отгоре ги поръсихме с прясна мента, риган и босилек.
Ще Ви издам една тайна! От поставянето им на масата, не минаха и 15 мин. и нямаше и помен от тях. Опитайте! В следващата статия, част от тази вечеря са талиателе с броколи и риба тон...

НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ


1.    стар хляб или франзели;
2.    кутия нахут;
3.    зехтин на вкус;
4.    един лимон;
5.    свежи подправки – босилек, риган, мента.

Брускети-с-нахут-bruschetta-with-chikpeas

Брускети-с-нахут-bruschetta-with-chikpeas


Брускети-с-нахут-bruschetta-with-chikpeas

Брускети-с-нахут-bruschetta-with-chikpeas


Няма коментари:

Публикуване на коментар