БРУСКЕТИ С НАХУТ
Ние с Ани, винаги сме обичали да правим тематични вечери,
на определен вид кухня , така стана и тази вечер. Този път се бяхме спрели на
италианска вечеря.Разбира се няма нищо случайно, защото предния ден бяхме
напазарували пасти, спагети, талиателе и прочее вкуснотии, макар те да не се
предмет на тази статия.
За антипасти решихме да направим брускети с нахут . Една
на много проста рецепта и същевременно страшно вкусна, която заимствах от една
от множеството ни готварски книги.
За брускетите обикновено се използва стар хляб, но т.к.
при нас нямаше такъв използвахме току що
изпечени и купени пълнозърнести франзели. Количеството им зависи от
потреблените на домакинството Ви. И така нарязахме франзелите на колелца, не
много дебели. Пуснахме фурната на горно и долно печене на 200 градуса. Докато
фурната се загрее, постелихме хартия за печене в една тава, подредихме
колелцата от франзелите отгоре и със силиконова четчица ги намазахме със зехтин
от горната им страна. Ако не разполагате с такава четчица, можете да ги зелеете
съвсем лекичко. След това сложихме тавата в печката и дойде време да се
захванем с т.н. плънка. Използвахме готов, сварен нахут от консерва, т.к. ако
си го приготвяхме сами, подготовката щеше да отнеме много време. Изсипахме
консервата нахут в купата. По рецептата, която използвахме, нахута трябваше да
се намачка с вилица. Опитахме и макар, да беше перфектно приготвен трудно се
мачкаше. Тогава ни осени идеята, да го пасираме и да стане на паста. Както се
казва и ние да пречупим рецептата през нашата си призма и да дадем нещо от нас.
Пасаторът си свърши работата за секунди, след, което към пастата добавихме
няколко лъжици зехтин, сока на един голям лимон и няколко скилидки чесън. Съвет
от мен е че трябва да внимавате със сока от лимона и големината му. Затова
просто прибавяте по малко докато постигнете желания вкус.
Докато правите всички тези процедури, не забравяйте
тавата с хлебчетата във фурната и е хубаво да и хвърляте по едно око. Ако
хлебчетата са белички , ще придобият лек златист цвят, а в нашия случай до
хрупкавост. Трябваха ни около 12-15 мин. до пълна готовност. След като ги
извадихме от фурната ги намазахме с току що приготвената паста от нахут. За да
придобият завършен вид и вкус, отгоре ги поръсихме с прясна мента, риган и
босилек.
Ще Ви издам една тайна! От поставянето им на масата, не
минаха и 15 мин. и нямаше и помен от тях. Опитайте! В следващата статия, част
от тази вечеря са талиателе с броколи и риба тон...
НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ
1.
стар хляб или франзели;
2.
кутия нахут;
3.
зехтин на вкус;
4.
един лимон;
Няма коментари:
Публикуване на коментар