неделя, 11 октомври 2015 г.

ТИПИЧЕН ТУРСКИ ХЛЯБ

ЕДНА ТУРСКА ВЕЧЕРЯ В НЯКОЛКО СТЪПКИ – ТИПИЧЕН ТУРСКИ ХЛЯБ


Да направим хляб за тази прекрасна вечеря, не влизаше в първоначалните ни планове,но по време на приготовленията по останалите неща от нея решихме той дори ще е необходим и без него вечерята нямаше да бъде същата. В приготвянето му, аз не взимах никакво участие, а само и единствено, Ани.
В един голям съд натроши едно купче мая, сложи захар, 2 с.л. брашно, и ½ ч.ч. топла вода. Разбърка го хубаво, докато се получи еднородна смес. След това постави съда да стои на топло върху един радиатор, за да увеличи обема си почти двойно. Затова е хубаво да си подберете по-голям съд.
След около 30 мин. вече беше втасало добре и Ани се  захвана със същинската част на хляба. В друга голяма купа постави брашното и добави солта. Смеси ги , след което направи кладенче по средата,  в което изсипа млякото, олиото и удвоила два пъти обема си мая. Започна да бърка брашното, като по малко прибавяше в кладенчето и така докато се получи лепкаво тесто.След това прибави още малко брашно и продължи да меси докато тестото стане меко и незалепващо. След това тестото стана готово и тя го рздели на четири равни части.
От всяка част, от тези четири части, тя разточи тестото и го оформи като руло дебело около 1 см., така, че да могат да се поберат по две в продълговатата тавичка във фурната.
През това време, аз бях пуснал фурната да се загрее предварително на 180 градуса. Постелихме върху тавичката, в която ще печем хлебчетата хартия за печене и подредихме две от тях. Ако не ви притиска времето е хубаво да ги оставите така 10-15 мин преди да ги сложите във фурната. Така ще може тестото да си почине един вид и да се получи онзи красив, надут като балон, кух хляб. Преди да ги поставите във фурната намажете хлебчетата отгоре с разбито яйце и поръсете със сусам. Печето до готовност, при нас стана за около 20 мин. Коричката отгоре ще придобие златист цвят.
С това хлебче слагаме край на това кулинарно приключение, наречено турска вечер. Надяваме се, че нещата, които приготвихме ще Ви допаднат и ще опитате нещо от тях.

НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ


1.    3 ч.ч. брашно
2.    1 кубче мая
3.    ½ ч.ч. олио
4.    1 ч.ч. прясно мляко
5.    1 ч.л. сол
6.    1 ч.л. захар
7.    ½ ч.ч. топла вода
8.    1 яйце
9.    2 с.л. сусам

Турски-хляб-Turkish-bread



Турски-хляб-Turkish-bread


Няма коментари:

Публикуване на коментар