неделя, 27 септември 2015 г.

СИМИД КЕБАП

ЕДНА ТУРСКА ВЕЧЕР Е НЯКОЛКО СТЪПКИ – СИМИД КЕБАП


След като минахме през салатите и разядката, дойде ред и на основнотоя ни ястие в нашата туркска вечеря. За основното ястие се спряхме на:

СИМИД КЕБАП

Този кебап има доста съставки и времето за приготвяне е около час, но според нас си заслужаваше . Сложихме ½ тенджера вода да заври. След като завря изсипахме ½  ч.ч. булгур за да омекне. В рецептурника, от който заимствахме тази рецепта, бяха посочили и алтернатива на булгура – обикновен ориз. Ние обаче решихме да се придържаме към автентичността и сложихме булгур, но да си знаете, че има опция. Сложихме каймата в една голяма купа и я разстелихме. Отгоре и започнахме да прибавяме ситно нарязан магданоз,ситно нарязан ½ глава кромид лук, стрити сухи червени чушки, лук и чесън. Доката се занимавахме с каймата, булгурът вече беше омекнал и го прибавихме към нея. Сложихме малко олио и добавихме ситно нарязана зелена люта чушка. Тук е мястото да кажа, че всички пикантини са въпрос на личен избор, но по оригиналната рецепта се добавят, за да се получи онзи автентичен вкус. Смесихме всичко отново и пак разстелихме каймата. Този път добавихме още подправки като кимион, риган,кориандър малко кедрови ядки, джоджен, кориандър и сол. След като добавихме всичко започнахме отново да смесвам всичко, докато всичко се смеси добре. Когато приключихме със смесването оставихме каймата за малко в хладилника за да поеме добре вкуса на всички подправки. И така вече бяхме готови да ги изпечем в предварително загрята скара. Оформлението е по Ваш избор, ние предпочетохме да спазим традиционната форма и ги нанизахме на шишове. Пекохме до готовност от всички страни, а за украса опекохме няколко люти зелени чушки. Преди поднасянето на кебапа поръсихме отгоре със сусам, докато са още топли кебапите. Надявам се, че сме Ви заинтригували и с нашето основно ястие и ще очаквате с интерес следващата ни статия за традиционния турски хляб, който да завърши това кулинарно приключение.


НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ:


1.    800 гр. телешка или агнешка кайма / Ние използвахме смесена от двете/
2.    ½ ч.ч. булгур /или ориз/
3.    1 ч.л. кимион, риган и кедрови ядки;
4.    ½ глава кромид лук;
5.    3 скилидки чесън;
6.    1 ч.л. джоджен;
7.    1-2 бр. сухи стрити червени чушки;
8.    няколко стръка магданоз;
9.    ½ ч.л. кориандър
10. 1 ситно нарязана люта чушка или чили сос;
11. олио и сол на вкус;


12. малко сусам за поръсване

Симид-кебап-Simit-kebabs


Симид-кебап-Simit-kebabs


Няма коментари:

Публикуване на коментар