ЕДНА ТУРСКА ВЕЧЕР Е НЯКОЛКО СТЪПКИ – СИМИД КЕБАП
След като
минахме през салатите и разядката, дойде ред и на основнотоя ни ястие в нашата
туркска вечеря. За основното ястие се спряхме на:
СИМИД КЕБАП
Този
кебап има доста съставки и времето за приготвяне е около час, но според нас си
заслужаваше . Сложихме ½ тенджера вода да заври. След като завря изсипахме
½ ч.ч. булгур за да омекне. В
рецептурника, от който заимствахме тази рецепта, бяха посочили и алтернатива на
булгура – обикновен ориз. Ние обаче решихме да се придържаме към автентичността
и сложихме булгур, но да си знаете, че има опция. Сложихме каймата в една
голяма купа и я разстелихме. Отгоре и започнахме да прибавяме ситно нарязан
магданоз,ситно нарязан ½ глава кромид лук, стрити сухи червени чушки, лук и
чесън. Доката се занимавахме с каймата, булгурът вече беше омекнал и го
прибавихме към нея. Сложихме малко олио и добавихме ситно нарязана зелена люта
чушка. Тук е мястото да кажа, че всички пикантини са въпрос на личен избор, но
по оригиналната рецепта се добавят, за да се получи онзи автентичен вкус.
Смесихме всичко отново и пак разстелихме каймата. Този път добавихме още
подправки като кимион, риган,кориандър малко кедрови ядки, джоджен, кориандър и
сол. След като добавихме всичко започнахме отново да смесвам всичко, докато
всичко се смеси добре. Когато приключихме със смесването оставихме каймата за
малко в хладилника за да поеме добре вкуса на всички подправки. И така вече
бяхме готови да ги изпечем в предварително загрята скара. Оформлението е по Ваш
избор, ние предпочетохме да спазим традиционната форма и ги нанизахме на
шишове. Пекохме до готовност от всички страни, а за украса опекохме няколко
люти зелени чушки. Преди поднасянето на кебапа поръсихме отгоре със сусам,
докато са още топли кебапите. Надявам се, че сме Ви заинтригували и с нашето
основно ястие и ще очаквате с интерес следващата ни статия за традиционния
турски хляб, който да завърши това кулинарно приключение.
НЕОБХОДИМИ
ПРОДУКТИ:
1. 800 гр. телешка или агнешка кайма / Ние използвахме
смесена от двете/
2. ½ ч.ч. булгур /или ориз/
3. 1 ч.л. кимион, риган и кедрови ядки;
4. ½ глава кромид лук;
5. 3 скилидки чесън;
6. 1 ч.л. джоджен;
7. 1-2 бр. сухи стрити червени чушки;
8. няколко стръка магданоз;
9. ½ ч.л. кориандър
10. 1 ситно нарязана люта чушка или чили сос;
11. олио и сол на вкус;
12. малко сусам за поръсване
Няма коментари:
Публикуване на коментар