неделя, 12 юли 2015 г.

ПИЦА С ТЕСТО ОТ КАРФИОЛ

ПИЦА С ТЕСТО ОТ КАРФИОЛ – ИЛИ ЕДНО ПО-РАЗЛИЧНО И ЗДРАВОСЛОВНО ТЕСТО



      Рецептата за това интересно ястие заимствахме от едно от кулинарните списания, които си купуваме с Ани. Аз не подозирах, че от една сравнително голяма глава карфиол, може да се постигне подобно нещо, а именно заместител на тестото в една пица.
      Почистихме карфиола от листата и пуснахме фурната на 180 градуса с обдухване. Повечето от нещата, които приготвяме на фурна, предпочитаме да бъдат с обдухване, защото остават по-сочни и вкусни според нас. Може това да си е наша заблуда или въпрос на наш вкус, но всеки сам може да прецени.
Разделихме карфиола на части и го поставихме в кухненския робот за да го раздробим на трохи. Повторихме цялата процедура с всички парченца и части от него. След това го прехвърлихме в купа и го покрихме с прозрачно домакинско фолио отгоре, за да го пуснем в микровълновата фухна на висока степен за около 5-6 минути. След като стане готово, разстиламе готовия карфиол върху кърпа или тензух. Според мен върху тензух е по удачно, защото отцеждането става по лесно. Изцедете колкото може повече от течността, след което оставете карфиола на страна за да изстине. През това време докато го чакаме да се охлади можем да приготвим бадемите. Цялото количество от около 100 гр. бадеми тябва да бъде смляно.  След като карфиола вече е достатъчно изстинал, прибавяме към него натрошените бадеми, 2 яйца, риган и сол на вкус, след което всичко се смесва добре.
     В една средно голяма тава, разстелете хартия за печене. Големината на тавата зависи от това, колко смес ще сте получили като краен резултат от всички интервенции по т.н. тесто. Поставете карфиола в средата на тавата и го разстелете в търсената от Вас форма. Ние предпочетохме класическата за пица кръгла форма. Можете да направите това с ръце или с лъжица, както Ви е по удобно. Постарайте се в краищата по ръбовете да е по дебело. И така вече сме готови да прибегнем към печенето на нашата основа. През времето в което аз се занимавах с всички тези неща по него Ани, вече бе приготвила плънката, с която гордо да накичим нашето ново произведение. В оригиналната рецепта пицата беше с гриловани зеленчуци, но ние разбира се решихме да я пречупим през нашата си призма и виждане. След като основата карфиол беше готова и изпечена до златисто кафяво, започнахме да я “украсяваме”.  Намазахме готовото карфиолено тесто с доматено пюре, отгоре добавихме червен и бял лук, сирене, което бяхме нарязали на тънки плочки, няколко накъсани резена бекон и за финал поставихме и малко босилек.
     След като приключихме с аранжировката на нашата екстравагантна пица, засилихме фурната на около 220 градуса... отново с обдухване. Така след окло 10-15 минути имахме новото си творение на кулинарната сцена, което да можем да споделим с Вас. Пожелавам приятен апетит на всички усмелили се да пробват тази рецепта...

НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ:
            ЗА “ТЕСТОТО”
          1.    Една глава карфиол (около 1 кг.)
               2.    100 гр. смлени бадеми;
               3.    2 яйца;
               4.    Риган и сол на вкус

ЗА ПЛЪНКАТА

             5.    1-2 с.л. доматено пюре;
              6.    По ½ глава червен и бял лук;
              7.    Сирене на око 2-3 тънки плочки;
              8.    Бекон 2-3 резена;

              9.    Пресен босилек или сушен според Вашия вкус

Пица-с-тесто-от-карфиол-Pizza-dough-cauliflower



Пица-с-тесто-от-карфиол-Pizza-dough-cauliflower

Няма коментари:

Публикуване на коментар