събота, 4 юли 2015 г.

АСПЕРЖИ С ПРОШУТО И СУСАМ

АСПЕРЖИ С ПРОШУТО И СУСАМ – ЕДНО ВКУСНО ПРЕДЯСТИЕ


След като отдавна не се бяхме проявявали на кулинарния хоризонт, с Ани отново решихме да направим нашата традиционна чистка на хладилника и фризера. Както обикновено се натъкнахме на интересни находки, които приковаха нашето внимание. Една от тези находки беше пакет със замразени аспержи, а другата едно прошуто с поти изтекъл срок на годност.
Извадихме аспержите, сложихме в една тенджера решетката за готвене на пара и ги поставихме да се приготвят. Много бяхме доволни от идеята, която ни дойде, защото тя не изискваше кой знае какво приготовление затова предястие. След около 10-тина минути, аспержите бяха омекнали и вее бяха готови с първата си обработка. Извадихме ги от тенджерата една по една и им подкастрихме лекичко долния край. Съвсем мъничко по около 1 см. не повече. След това докато все още бяхя топлички ги завихме, всяка една с по един „лист“ прошуто. Опаковката с прошуто се оказа, че не е достатъчна за да стигне за всичките аспержи. Останалите ги оставихме на страни и по-късно щяхме да решаваме какво да направим с тях. Поставих една, по една аспержите на предварително загрятата оребрена скара. Пекохме ги съвсем мъничко, по около 1-2 мин., като ги въртяхме от всички страни. През това време докато аз се забавлявах със скарата, на Ани вече и бе дошла идеята как да оползотворим останалите няколко аспержи. Беше измислила как набързо да ги превърне в едно истинско изкушение. Беше разделила всяка на аспержа на няколко по малки части по около 2-3 см. дълги, беше ги заляла с 1 с.л. пчелен мед, и 1 с.л. соев сос. В Уок тигана бе разтопила парче масло. Когато масалцето се беше разтопило, Ани изсипа маринованите аспержи с получената марината... Уок тигана е един от любимите ни тигана на нас с Ани, а в този случай много удобен за разбъркване на на продукти, без да се притесняваме, че ще излезе нещо от съдържанието при разбъркването. Така след като ги разбъркахме се глазираха и бяха готови, а именно да послужат за украса и не само J

НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ:

1. 1 пакет аспержи;
2. Прошуто около 150-200 гр.;
3. Малко масло;
4. 1 с.л. мед
5. 1 с.л. соев сос

Аспержи-с-прошуто-и-сусам-Asparagus-with-prosciutto



Аспержи-с-прошуто-и-сусам-Asparagus-with-prosciutto




Няма коментари:

Публикуване на коментар