АСПЕРЖИ С ПРОШУТО И СУСАМ – ЕДНО ВКУСНО ПРЕДЯСТИЕ
След като
отдавна не се бяхме проявявали на кулинарния хоризонт, с Ани отново решихме да
направим нашата традиционна чистка на хладилника и фризера. Както обикновено се
натъкнахме на интересни находки, които приковаха нашето внимание. Една от тези
находки беше пакет със замразени аспержи, а другата едно прошуто с поти изтекъл
срок на годност.
Извадихме
аспержите, сложихме в една тенджера решетката за готвене на пара и ги
поставихме да се приготвят. Много бяхме доволни от идеята, която ни дойде,
защото тя не изискваше кой знае какво приготовление затова предястие. След около
10-тина минути, аспержите бяха омекнали и вее бяха готови с първата си
обработка. Извадихме ги от тенджерата една по една и им подкастрихме лекичко
долния край. Съвсем мъничко по около 1 см. не повече. След това докато все още
бяхя топлички ги завихме, всяка една с по един „лист“ прошуто. Опаковката с
прошуто се оказа, че не е достатъчна за да стигне за всичките аспержи.
Останалите ги оставихме на страни и по-късно щяхме да решаваме какво да
направим с тях. Поставих една, по една аспержите на предварително загрятата
оребрена скара. Пекохме ги съвсем мъничко, по около 1-2 мин., като ги въртяхме
от всички страни. През това време докато аз се забавлявах със скарата, на Ани
вече и бе дошла идеята как да оползотворим останалите няколко аспержи. Беше
измислила как набързо да ги превърне в едно истинско изкушение. Беше разделила всяка
на аспержа на няколко по малки части по около 2-3 см. дълги, беше ги заляла с 1
с.л. пчелен мед, и 1 с.л. соев сос. В Уок тигана бе разтопила парче масло. Когато
масалцето се беше разтопило, Ани изсипа маринованите аспержи с получената
марината... Уок тигана е един от любимите ни тигана на нас с Ани, а в този
случай много удобен за разбъркване на на продукти, без да се притесняваме, че
ще излезе нещо от съдържанието при разбъркването. Така след като ги разбъркахме
се глазираха и бяха готови, а именно да послужат за украса и не само J
НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ:
1. 1 пакет аспержи;
2. Прошуто около 150-200 гр.;
3. Малко масло;
4. 1 с.л. мед
5. 1 с.л. соев сос
Няма коментари:
Публикуване на коментар