петък, 12 юни 2015 г.

РОЛЦА ОТ ТИКВИЧКИ С КРЕМ ОТ СИРЕНА

ГРИЛОВАНИ РОЛЦА ОТ ТИКВИЧКИ С КРЕМ ОТ СИРЕНА И ПРЯСНО ИЗПЕЧЕН СУСАМ



След като известно време не се бяхме проявявали с нищо на кулинарния хоризонт поради многото ни ангажименти,  ме споходи желанието да направим, заедно с Ани нещо сравнително интересно и още по-лесно. Идеята ми дойде докато разглеждах много други кулинарни шедьоври… реших, че едни ролца от тиквички със сирена ще бъдат чудесно предястие, а защо не и цяло ястие за вечеря... Все пак горещините вече чукаха на врата и желанието за тежки храни се изпаряваше с всеки изминал ден. 


          И така взехме тиквички от магазина, другите неща си ги имахме в хладилника -  разни сиренца, сметана и други и се отправихме към вкъщи за поредното ново кулинарно приключение. След като се прибрахме и оправихме набързо започна и самото то....

          Измихме и подсушихме тиквичките, след което започна и голямата борба с ножа за да ги направим на тънички ивици. Използвахме широката белачка и се получиха наистина хубави и тънички лентички. Разбира се, че имаше и такива които се скъсаха или разпаднаха още в докато ги подхващаме, но и тях решихме също да използваме. След като имахме вече нарязани тиквички, дойде моментът в който трябваше да направим пълнежа им в подходящ за разбъркване съд. Разгледах набързо в хладилника какви сиренца имаме и си харесах обикновено сирене, малко горгонзола и обезмаслена извара... В последния момент реших, да използвам и малко сметана. Натроших сирената и изварата, и започнах да бъркам. Прибавих към получилата се към момента смес риган и зехтин. След това реших, че малко чесънче ще бъде чудесна добавка и набързо обелих две скилидки, които  паднаха в пресата и след това се озоваха в купата. Реших, че сместа е прекалено суха и ронлива и добавих 2-3 лъжици разстителна сметана. Започнах енергично да бъркам, докато всичко се хомогенизира. 
          Разбира се, че трябва да се опитва могократно :) Сместа вече бе готова и сега дойде досадния момент с гриловането на тиквичките....

          Реших да използвам грил тиган за тази цел, а не електрическата скара, защото тиквичките бяха страшно тънички и миг не внимание щеше да ги прати в графата изгорели. За да не са съвсем на сухо направих една лека следа със зехтин върху тигана. И така след като опекох всички лентички, сложих и парченцата които не се бяха получили с исканата форма. За тях идеята ми беше да ги използвам за декорация при подреждането на чинията. 

          Започнахме завиването на тиквичките... В началото бях решил, че ще е досадно и тегаво като сушито, но пък стана много бързо :) Докато аз ги завивах, Ани реши мигновено, че малко прясно изпечен сусам на тиган ще придаде чудесен вкус и страхотно допълнение към това, иначе много простичко ястие. 

Подредихме чинията и направихме няколко снимки за да споделим с Вас как изглежда.. Ето и необходимите продукти:

2-3 тиквички /избирате ги не много големи и прави/
по около 100-150 грама от вид сирене /обикновено, горгонзола и извара/
Подправки /риган, зехрин, сол, 2-3 скилидки чесън, сусам/

Бон Апети



Ролца-от-тиквички-с-крем-от-сирена-Grilled-zucchini-rolls



Ролца-от-тиквички-с-крем-от-сирена-Grilled-zucchini-rolls

Няма коментари:

Публикуване на коментар