ГРИЛОВАНИ РОЛЦА ОТ ТИКВИЧКИ С КРЕМ ОТ СИРЕНА И ПРЯСНО ИЗПЕЧЕН СУСАМ
След като известно време не се бяхме проявявали с нищо на
кулинарния хоризонт поради многото ни ангажименти, ме споходи желанието
да направим, заедно с Ани нещо сравнително интересно и още по-лесно. Идеята ми
дойде докато разглеждах много други кулинарни шедьоври… реших, че едни ролца от
тиквички със сирена ще бъдат чудесно предястие, а защо не и цяло ястие за
вечеря... Все пак горещините вече чукаха на врата и желанието за тежки храни се
изпаряваше с всеки изминал ден.
И така взехме тиквички от магазина, другите неща си ги имахме в хладилника - разни сиренца, сметана и други и се отправихме към вкъщи за поредното
ново кулинарно приключение. След като се прибрахме и оправихме набързо започна
и самото то....
Измихме и подсушихме тиквичките, след което започна и голямата
борба с ножа за да ги направим на тънички ивици. Използвахме широката белачка и
се получиха наистина хубави и тънички лентички. Разбира се, че имаше и такива
които се скъсаха или разпаднаха още в докато ги подхващаме, но и тях решихме
също да използваме. След като имахме вече нарязани тиквички, дойде моментът в
който трябваше да направим пълнежа им в подходящ за разбъркване съд. Разгледах
набързо в хладилника какви сиренца имаме и си харесах обикновено сирене, малко
горгонзола и обезмаслена извара... В последния момент реших, да използвам и
малко сметана. Натроших сирената и изварата, и започнах да бъркам. Прибавих към
получилата се към момента смес риган и зехтин. След това реших, че малко чесънче ще бъде чудесна добавка и набързо
обелих две скилидки, които паднаха в пресата и след това се озоваха в
купата. Реших, че сместа е прекалено суха и ронлива и добавих 2-3 лъжици
разстителна сметана. Започнах енергично да бъркам, докато всичко се
хомогенизира.
Разбира се, че трябва да се опитва могократно :) Сместа вече бе
готова и сега дойде досадния момент с гриловането на тиквичките....
Реших да използвам грил тиган за тази цел, а не електрическата
скара, защото тиквичките бяха страшно тънички и миг не внимание щеше да ги
прати в графата изгорели. За да не са съвсем на сухо направих една лека следа
със зехтин върху тигана. И така след като опекох всички лентички, сложих и
парченцата които не се бяха получили с исканата форма. За тях идеята ми беше да
ги използвам за декорация при подреждането на чинията.
Започнахме завиването на тиквичките... В началото бях решил, че
ще е досадно и тегаво като сушито, но пък стана много бързо :) Докато аз ги
завивах, Ани реши мигновено, че малко прясно изпечен сусам на тиган ще придаде
чудесен вкус и страхотно допълнение към това, иначе много простичко
ястие.
Подредихме чинията и направихме няколко снимки
за да споделим с Вас как изглежда.. Ето и необходимите продукти:
2-3 тиквички /избирате ги не много големи и
прави/
по около 100-150 грама от вид сирене
/обикновено, горгонзола и извара/
Подправки /риган, зехрин, сол, 2-3 скилидки
чесън, сусам/
Няма коментари:
Публикуване на коментар